Informatie over hinderlijk geluid.

Hier vind u informatie over hinderlijk geluid.

Wanneer hindert geluid ons en veroorzaakt het stress? Wanneer is er sprake van geluidshinder? Wanneer gaan we geluid als herrie beschouwen? 

Bij één op de vier van de Nederlanders blijkt regelmatig geluidshinder te ondervinden van verkeerslawaai. Geluiden die hard zijn, een scherp karakter hebben of zich plots voordoen zoals een sirene, leveren sneller geluidshinder op. Ook als er van een geluid een bedreiging uitgaat zoals dat van tegen elkaar schreeuwende mensen, zal dit onze aandacht snel trekken en daarmee ook hinderen. Geluiden die lijken op zo’n bedreigend geluid qua geluidskarakteristieken zullen ons ook eerder hinderen.


Sommige geluiden zoals de sirene van een ambulance, een wekker, signalen van huishoudelijke apparatuur zijn speciaal gemaakt om ons te waarschuwen.  Doordat dergelijke geluiden onnatuurlijk klinken en vaak hard zijn trekken ze onze aandacht. Geluiden waar een negatieve associatie aan vast zit, zoals bijvoorbeeld het geluid van iemand die braakt zal eerder onze aandacht trekken omdat het bij de meeste mensen walging oproept. Bepaalde geluiden in onze omgeving vinden we dus storend, terwijl andere geluiden ons niet of nauwelijks hinderen. Bij geluidshinder spelen grote individuele verschillen een rol. De één kan zich prima afsluiten van lawaai om zich heen, terwijl een ander bij een zelfde lawaainiveau of zelfs lager zich niet meer kan concentreren en door het lawaai zelfs gestrest raakt.
 

Normen

In Europa zijn afspraken gemaakt over welke geluidsniveaus als acceptabel worden beschouwd. Voor een aantal geluidsbronnen (of groepen geluidsbronnen) zijn normen opgesteld en vastgelegd in de Wet Geluidshinder en de Wet Milieubeheer. 

 

 

 

Info@geluidsmeting.nl  Tel: 030-2767359

 

© 2015 - 2024 www.geluidsmeting.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel