Geluidsmeting lucht en contact geluid

Geluidsmeting lucht en contact geluid

Volgens de norm NEN 5077 verrichten onze geluidsadviseurs lucht-geluidniveauverschil metingen én contactgeluidniveau metingen in de praktijk.

 

Lucht-geluidniveauverschil meting wordt uitgevoerd met een luidspreker. Met deze luidspreker wordt een constant geluid geproduceerd met een zogenaamd vlak geluidspectrum (roze ruis). De luidspreker wordt opgesteld in de zendruimte, waarbij het geluid wordt gemeten zowel in de zendruimte als in de ontvangruimte. . Het verschil in het geluidniveau tussen beide ruimten wordt gemeten. In de ontvangstruimte wordt de absorptie bepaald door het meten van de nagalmtijd. Dit alles wordt gemeten per frequentieband.  Op basis van deze geluidmeting kan het karakteristieke lucht-geluidniveauverschil (DnTA,k) worden berekend.


Lucht-contact-geluid-5077-geluidsmeting
 Met contactgeluid bedoelt men wanneer de constructie rechtstreeks in trilling wordt gebracht (bijvoorbeeld schuiven van meubels,  loopgeluiden of het vallen van speelgoed ). Bij het gebruik van harde vloerafwerking (tegels, parket, etc.) komt het probleem van geluidhinder door contactgeluiden regelmatig voor. Een contactgeluid meting wordt verricht met een genormaliseerd hamerapparaat. Dit apparaat is voorzien van een 5-tal hamertjes met een gewicht van 500 gram die achter elkaar met een valhoogte van 40 mm op de vloer “hameren”. Internationaal is afgesproken dat dit hamerapparaat veel voorkomende contactgeluiden, zoals lopen over een vloer, simuleert. Het hamerapparaat wordt geplaatst op de vloer waarbij in de ruimte aan de onderzijde van de vloer geluidmetingen worden verricht. Op basis van deze geluidmetingen kan het contact-geluidniveau (LnTA) worden berekend.


geluidsmeting-contact-lucht-geluid
 

Resultaat:
Aan de hand van alle meetgegevens wordt een één getalswaarde berekend (Ilu of DnT;A) volgens de voorschriften van bijvoorbeeld NEN 5077.
De resultaten van de lucht- en contactgeluidmetingen worden opgenomen in een duidelijk meetrapport. In dit rapport worden de resultaten ook beoordeeld en getoetst aan het Bouwbesluit.


                        Tel: 030-2767359  info@geluidsmeting.nl

                          Terug naar startpagina geluidsmeting.nl

© 2015 - 2024 www.geluidsmeting.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel