Geluidsmeting bedrijven ( dagdosis meting ) NEN-3418-ISO-9612

 

Geluidsdosis werkplek berekenen

Dagdosis meting volgens  NEN-3418-ISO-9612 met geluidsmeting .nl. 
Een geluidsdosis is het  gemiddelde geluidsniveau gedurende een werkdag. Te veel geluid op een werkplek kan het gehoor beschadigen. Zo erg dat het kan leiden tot lawaaisdoofheid, een gehoorbeschadiging die niet meer geneest. Dit geluidsdosisniveau kan ook worden berekend waar het geluidsniveau gedurende de dag sterk verschilt.

Om werknemers te beschermen tegen lawaaisdoofheid moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren waar dit gevaar zich voordoet en maatregelen treffen. uiteraard moet de effectiviteit van de maatregelen ook worden gecontroleerd.


 

Dagdosis-meting-werkplek-bedrijvenGeluidsmeting.nl verricht akoestische onderzoeken op de arbeidsplaats, geheel volgens NEN/ISO 9612 (Akoestiek - bepaling van de blootstelling aan geluid op de werkplek). Stap 1 is het bepalen van het aantal werknemers (en hun werkplekken) die aan lawaai worden blootgesteld. Daarnaast wordt bekeken hoe lang de werknemers aan lawaai worden blootgesteld en wat de aard van de werkzaamheden is. Stap 2 is een geluidsmeting verrichten om te kijken hoeveel dB ieder werkplek heeft.

Partieel geluidexpositieniveau (LEX,8h,m - in NEN 3418: LEX,t):

Het equivalent geluidniveau (gemiddelde) van één werkzaamheid, waarbij de duur van de werkzaamheid is berrekend. De logaritmische som van alle waarden van LEX,8h,m, berekend over de duur van een werkdag, dit geeft de totale dag-dosis LEX,8h.

Het partieel geluidexpositieniveau is een onmisbaar hulpmiddel om een goed beeld te krijgen  om het plan van aanpak ten aanzien van lawaai op de werkplek op orde te krijgen.
 

Lawaaidoofheid

Lawaaidoofheid is het verschijnsel dat iemand  gehoorschade kan oplopen door meestal langdurige blootstelling aan lawaai. Met behulp van een gehoortest kan lawaaidoofheid worden vastgesteld.

 

Het gehoor is erg gevoelig is voor langdurige geluid overbelasting. Deze overbelasting begint al bij een geluidsniveau van 80 dB(A) gedurende een langere tijd (8 uur). Bij hogere geluidsniveaus moet de periode van blootstelling korter zijn om permanente beschadiging van het oor te voorkomen. Bij 3 dB toename van het geluid mag de periode slechts de helft zijn, dus bij 83 dB(A) is maximaal 4 uur toegestaan.


 

                                 Tel: 030-2767359  e-mail: info@geluidsmeting.nl

© 2015 - 2024 www.geluidsmeting.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel